Nyhetsbrev

Här har vi samlat nyhetsbrev som peppar och pumpa har skickat ut tidigare. Här får ni chans att läsa lite om vad de tidigare har arrangerat och delat med sig av. 

Trevlig läsning!

NYHETSBREV NR 1, 12/3

Stadsodlarfestivalen

Gerillaodlare, kolonister, bakgårdsodlare, balkongodlare— den 6/9 samlar vi alla stadsodlare till Skandinaviens första stadsodlarfestival. Det blir heta chiliångor, doft av kodynga och inspiration till ännu mer odling.

Jordarna ligger ännu obrukade, men vi är i full gång med förberedelserna inför årets stora odlarhändelse — stadsodlarfestivalen den 6/9 i Fatbursparken på Södermalm. Stadsodlingen består av en stor, brokig samling odlingsprojekt och trädgårdar. Men också av imponerande kunskap. Den vill vi sprida. Vi vill också
skapa möten mellan odlare och blivande odlare. Vid festivalen får alla hjälp att hitta passande odlingsprojekt eller odlingsland. Få tips på bästa balkongjorden, smartaste lägenhetskomposten, hetaste chilin …

Och vilka är vi? Jo, vi som tog initiativet är ett nätverk av kolonister, Peppar & Pumpa. Vi har tidigare arrangerat många stora skördefester. Men i år satsar vi alltså på stadsodlarfestival, och det gör vi tillsammans med stadsodlare i olika odlingsprojekt. Vi jobbar alla ideellt och samarbetar med Stockholms stad, studiefrämjandet, Hyresgästföreningen och Koloniträdgårdsförbundet. 

Bokashi och aquaphonics… Bland stadsodlare sker ett ständigt experimenterande med nya klimatsmarta odlingsmetoder. Vid festivalen berättar vi om alla som testas och praktiseras. Vi gillar mångfald och kommer att slå bladrekord, minst hundra olika bladgrönsaker i en och samma sallad. Det handlar också om fleråriga
grönsaker och ätliga ogräs. Samt chili på längden och tvären.

Trädgårdar i parken! Redan nu har vi några visningsträdgårdar spikade. Från Västerås kommer t ex ett gäng med en mobil köksträdgård. Mer om de spännande visningsträdgårdarna i nästa nyhetsbrev.

Vi hoppas väcka opinion för mer ätligt i stan? Naturskyddsföreningen och pomologer är på plats och argumenterar för mer ekologisk fruktodling. Varför inte fruktträd i parken? Vi hoppas också att festivalen ska bidra till att mer odlingsmark blir tillgängligt i stan. 

Vill du vara med? Kontakta oss genast! Parken är stor och det finns plats för alla som har något att berätta om stadsodling. Eller vill du och dina odlarvänner sälja av ert överflöd — ni har möjlighet att delta i vår stora marknad!

I kommande nyhetsbrev berättar vi om allt kul som händer för barnen, om visningsträdgårdarna, workshops, politikersnacket på scenen, musiken. 
… Följ oss på nätet!

NYHETSBREV NR 2, 14/4

Stadsodlarfestivalen

Hög tid berätta om våra supporters och samarbetspartners. Utan dem skulle inte Stockholm få uppleva Skandinaviens första stadsodlarfestival.
Bara ett stenkast från Skärholmens centrum skördar hyresgästerna varje sommar egna tomater och trinda pumpor. Men också honung från bikuporna. De bor i Stockholmshem, det bostadsbolag i Stockholm som satsat mest på odling. Därför är det jätteroligt att just de nu valt att bli sponsor.

Andra som bidrar ekonomiskt till festivalen är Rölunda gård, Hyresgästföreningen, Koloniträdgårdsförbundet samt FSSK (Förenade Storstockholms koloniträdgårdar). För oss var det viktigt att hitta sponsorer som verkar för stadsodling Det har vi lyckats med. Självklart deltar våra supporters också i festivalen. Rölunda sätter upp en jordverkstad och berättar om biokol. Hyresgästföreningen och Stockholmshem representeras av flera projekt, bland annat de framgångsrika odlarna i Skärholmen. FSSK finns där och svarar på alla frågor om koloniodlande. De kommer att ha färska siffror på hur lång kötiden är till olika föreningar.

Våra två samarbetspartner är vårt stöd genom hela processen. Den ena är Stockholms stad genom Södermalms stadsdelsförvaltning. De fixar bajamajor, renhållning, bygger scen mm. Studiefrämjandet är vår andra samarbetspartner. De hjälper oss med administration och marknadsföring. De tar också hand
om det praktiska kring scenframträdandena. Vilken lättnad för oss!

Som ni antagligen vet är det vi i nätverket Peppar & Pumpa, som tagit initiativet till festivalen. Vi jobbar alla ideellt. Det gör vi med större glädje nu när vi lyckats få sponsorer och samarbetspartners som alla drar åt samma

NYHETSBREV NR 3, 9/6

Stadsodlarfestivalen

Stadsodling är politik! Det hävdar Elizabeth Calderon Lüning från Euopas mest älskade stadsodling, Prinzessinnengarten i Berlin. Hon kommer till festivalen.
Prinzessinnengarten startade 2009 på en öde tomt mitt i Berlin. Elizabeth, var en av initiativtagarna. I dag är trädgården en inspirationskälla för urbana odlare i
hela Europa. Både för att den är Berlins intressantaste park och för de innovativa odlingsmetoderna.

Hur det gick till berättar Elizabeth, som är född och uppvuxen i Sverige, vid festivalen.
Varför stadsodling? frågar jag.
-För att odling skapar möten, är svaret. Vi har blivit mer och mer isolerade i våra kärnfamiljer och rör oss i samma cirklar. När vi odlar interagerar vi med varandra, och det är en förutsättning för att vi ska kunna engagera oss i och förändra samhället.
I Berlin ser hon bevis för att odlingen ”politiserar människor”. Inte minst det gäller motståndet mot den privatiseringsvåg som drar fram i staden.
– 30 000 protesterade när man ville sälja ut Prinzessinnengarten, berättar hon.

Det finns andra vägar att skapa möten, så varför just odling?
-För att det är en aktivitet där alla sinnen får vara med och leka. Och så ger det mat, och få saker samlar människor så mycket som mat.
– Stadsodling är samtidigt ett sätt att återknyta till naturen. Visst är skogspromenader ett alternativ, med när vi odlar mat blir vi delaktiga i kretsloppet.

Är du odlare själv?
– Ja, men jag hade aldrig odlat i hela mitt liv och trodde inte det skulle fungera. När det kom upp sallat där jag sått frön var det rena magin.
Skillnaden mellan Berlin och Stockholm?
-Det är både lättare och svårare i Berlin. Lättare därför att vi på grund av krigen kunnat hitta öde tomter att odla på. Svårare därför att Berlin är en fattig stad och inte har råd att stödja odlingen.
– I Stockholm finns en rörelse bland hyresgäster som odlar på gården, den finns inte här.

Vad byggde Prinzessinnengartens framgång?
-Den låga tröskeln. Det är viktigt för oss att trädgåden är öppen och att alla, oavsett bakgrund och kunskap ska kunna komma hit och odla.

HELA SVERIGE ÄR MED
Festivalen är inte bara ett Stockholmsevent. Här presenteras projekt från hela landet, som de här:
Stadsodlarna Västerås odlar överallt där de kommer åt och tar med sig en mobil trädgård till festivalen. http://stadsodlarnavasteras.wordpress.com
Ett Grönare Lund kommer med spännande idéer och stor lust att inspirera festivalens barn till odling www.facebook.com/ettgronarelundkommer .
Odla i Stan från Malmö har startat och drivit ofattbart många framgångsrika projekt, bl a i Rosengård och Seved. ww.odlaistan.nu
Samodlarna i Söderhamn driver upp plantor i ett skyltfönster, odlar utanför stan i tillsammansväxthus. www.facebook.com/SamodlarnaSoderhamn

NYHETSBREV NR 4, 11/7

Stadsodlarfestivalen

Akvaponik, kretsloppskompost, mästerkockar … Här är några nyheter i festivalprogrammet. Och fler kommer — deadline för anmälan 15 juli.

Tänk dig möjligheten att odla fisk och grönsaker i ett och samma odlingssystem på gården eller i din egen lägenhet! Du fixar vatten och mat till fiskarna. Fiskarna ger grönsakerna all näring de behöver. Det kallas akvaponik, och en av pionärerna är Björn Olividsson från KTH. Han odlar både tomater och bananer i fiskbajs.

Ett annat glädjande tillskott till programmet är Bengt Flärdh, den 88-årige, obotlige komposteraren från Norrköping. Han har introducerat kretsloppskomposten. Den innebär att du komposterar köksavfall och odlar på en och samma gång. Bengt kommer med döttrarna Anna och Maria, som också är kompostfreaks.

Vi säger också välkommen till Bagisodlarna, Anima Mundi, Odla med Solen, Odla på Spåret, Spökodling, Chiliodlarna, Sjöstadsodlarna … som är några av dem som nyligen anmält sig.

Glad besked från Göteborg: Tre av stans framgångsrika odlarprojekt kommer, Långströmsparkens, Johannesbergs och Silverkällans odlarföreningar. Ekokocken Rune Kalf Hansen är kompromisslös i sitt val av råvaror. Ekologiskt, annars får det vara. Nu har han och sonen Fabian öppnat ekologisk snabbmatsrestaurang .
Vid festivalen inspirerar de oss att laga supergod grönsaksmat.